Loading color scheme

PATHFINDER - Novi projekt za promicanje vještina umjetne inteligencije u visokom obrazovanju

Pressemitteilung Pathfinder StartCentar za istraživanje digitalne transformacije CREDO Sveučilišta u Dubrovniku pokrenuo je novi Erasmus+ projekt 'Pathfinder' u suradnji s Sveučilištem u Lihtenštajnu, LAB University of Applied Sciences u Finskoj, i formatio privatnom školom u Lihtenštajnu usmjeren na razumijevanje i primjenu umjetne inteligencije (AI) u visokom obrazovanju.

Korištenjem strateških smjernica, alata temeljenih na umjetnoj inteligenciji i prilagođenih programa učenja, nastavnici i učenici bit će opremljeni potrebnim resursima i znanjem za odgovornu i učinkovitu integraciju umjetne inteligencije u nastavni proces. Projekt predviđa razvoj okvira za podršku nastavnicima, alata za planiranje nastave temeljenog na umjetnoj inteligenciji i programa učenja za učenike temeljenog na kompetencijama. Ovi alati imaju za cilj poboljšati zapošljivost, promicati inovacije i ojačati otpornost europske obrazovne zajednice.

Opširnije...

Održan okrugli stol „Digitalne vještine u trećoj dobi“

BOOMER title photoU ponedjeljak, 12. lipnja 2023. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu predstavljeni su rezultati projekta BOOMER te je održan Okrugli stol „Digitalne vještine u trećoj dobi“.  BOOMER ima za cilj unaprijediti digitalne vještine osoba treće dobi i na taj način premostiti međugeneracijski digitalni jaz te omogućiti aktivno sudjelovanje starijih osoba u svakodnevnim aktivnostima. Preko 100 umirovljenika, pripadnika skupine kojoj je BOOMER namijenjen, posjetilo je događanje.

Rezultate projekta predstavio je prof. dr. sc. Nebojša Stojčić voditelj istraživačkog centra CREDO Sveučilišta u Dubrovniku i koordinator projekta. Kako je istaknuo, prema udjelu osoba treće dobi s digitalnim vještinama Hrvatska se nalazi ispod prosjeka Europske unije, a ova skupina stanovništva izloženija je riziku dezinfomacija, financijskih prevara, krađa identiteta i sličnih rizika u digitalnom okruženju.

Opširnije...

Oznaka „Erasmus+ primjer dobre prakse“ projektu ESSENCE istraživačkog centra CREDO

U postupku završnog vrednovanja projektu „Enhance Soft Skills to Nurture Competitiveness and Employability – ESSENCE“ dodijeljena je oznaka „primjer dobre prakse“ od strane poljske Erasmus+ nacionalne agencije.

Primjer dobre prakse je oznaka koju Erasmus+ nacionalne agencije dodjeljuju projektima koji su se tijekom provođenja istaknuli iznimno dobrim upravljanjem te mogu poslužiti kao izvor inspiracije budućim projektima.

Opširnije...

Sporazum o suradnji poslovno-istraživačkog centra CREDO i Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment

Sporazum o suradnji poslovno-istraživačkog centra CREDO i Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžmentU petak 18. ožujka 2022. rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum i prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu potpisali su Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Dubrovniku kao znanstvene organizacije nositeljice Centra za istraživanje digitalne transformacije CREDO i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu kao znanstvene organizacije nositeljice Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment. Sporazum je sklopljen s ciljem zajedničke organizacije domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova, izrade i objave zbornika radova, knjiga i ostalih publikacija, medijskog predstavljanja zajedničke produkcije, organizacije radionica i ostalih znanstvenih i stručnih projekata.

Opširnije...

Razvijanje mekih vještina u cilju povećanja konkurentnosti i zapošljivosti (ESSENCE): Centar CREDO sudjelovao na drugom transnacionalnom sastanku projekta ESSENCE

zoom - razvijanje vjestina24. lipnja 2021. predstavnica istraživačkog centra CREDO Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku sudjelovala je na drugom transnacionalnom sastanku projekta ESSENCE koji je zbog COVID-19 ograničenja održan u online okruženju.

Na sastanku su prezentirane dosadašnje aktivnosti mapiranja stanja, alata i primjera dobre prakse u području soft (mekih) vještina.  Tijekom prve faze provedbe cilj ESSENCE konzorcija bio je analizirati meke vještine i njihovu ulogu u zapošljivosti kao i izraditi pregled trendova, regulatornog okvira, kvalitativnih i kvantitativnih pokazatelja u razvoju mekih vještina. 

 

Opširnije...

Drugi VIBES transnacionalni sastanak - predstavljeni rezultati IO1 i IO2, službeno pokrenut IO3

Drugi VIBES transnacionalni sastanak -1Konzorcij VIBES održao je 14.-15. listopada 2021. svoj 2. transnacionalni projektni sastanak. Sastanak se održao na Sveučilištu u Dubrovniku, Hrvatska, ali su zbog Covid ograničenja neki partneri sudjelovali i online.

Proteklih mjeseci tim VIBES-a je radio na zadacima IO1 i IO2, a rezultati tih napora prezentirani su i raspravljani tijekom projektnog sastanka. U sklopu IO1, a predvođen IHF-om, jednim od partnera na projektu, tim je pripremio izvješće o najboljim europskim praksama za razvoj vještina virtualnog timskog rada. Izvješće, predstavljeno tijekom projektnog sastanka, otkrilo je da sveučilišta i škole još uvijek traže načine za primjereno integriranje programa usmjerenih na razvoj vještina virtualnog timskog rada u svoje obrazovne aktivnosti.

 

Opširnije...

Novi projekt centra CREDO - ESMERALD: Enhancing SMEs’ Resilience After Lock Down

Centar za istraživanje digitalne transformacije Sveučilišta u Dubrovniku – CREDO sudjelovao je na kick-off sastanku projekta ESMERALD – Enhancing SMEs’ Resilience After Lock Down 23. lipnja 2021. Projekt je financiran kroz Erasmus+ program Europske Komisije i provodit će ga konzorcij sedam partnera iz Poljske, Hrvatske, Belgije, Grčke, Italije i Španjolske pod vodstvom Ekonomskog sveučilišta Krakow.

Opširnije...

Pokrenut projekt VIBES Virtual business skills empowerment

VIBES kick offU četvrtak 8. travnja pokrenut je novi projekt poslovno istraživačkog centra Credo Sveučilišta u Dubrovniku VIBES (Virtual business skills empowerment). Projekt je financiran u sklopu Erasmus+ programa Europske komisije. Konzorcij pod vodstvom Sveučilišta u Dubrovniku okuplja partnere iz Hrvatske, Finske, Estonije, Belgije i Švicarske. Inicijalni sastanak projekta prvotno je planiran u Bruxellesu, ali je uslijed Covid-19 restrikcija održan online.

Opširnije...

Novi projekt ESSENCE

credo-banner-enU siječnju 2021. pokrenut je novi projekt Centra za istraživanje digitalne transformacije CREDO Sveučilišta u Dubrovniku. "Enhancing Soft Skills to Nurture Competitiveness and Employability - ESSENCE" je projekt Erasmus+ strateškog partnerstva u području visokog obrazovanja. Ima za cilj povećati zapošljivost studenata razvojem horizontalnih vještina putem izgradnje javno dostupne interaktivne online platforme.

Opširnije...

Izvješće o dinamici i trendovima digitalnog poduzetništva u EU projekta IDEA dostupno online

Izvješće o dinamici i trendovima digitalnog poduzetništva u EU -1Završno izvješće o dinamici i trendovima digitalnog poduzetništva u Europskoj uniji, napravljeno u sklopu Intelektualnog outputa 2 projekta IDEA te je dostupno online na službenoj web stranici projekta https://www.ideadigital.eu/mapping.php.

Glavni cilj izvješća je utvrditi trendove digitalnog poduzetništva u državama iz kojih dolaze projektni partneri, identificirati zajedničke značajke u primjeni digitalnih vještina u poduzetništvu te ponuditi primjere dobre prakse i alata u digitalnom poduzetništvu.

Opširnije...

Znanstveni rad Nebojše Stojčića objavljen u časopisu Journal of Technology Transfer

credo-banner-hrIzv. prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, znanstvenik Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, objavio je znanstveni rad „Collaborative innovation in emerging innovation systems: Evidence from Central and Eastern Europe“ u časopisu Jorunal of Technology Transfer. Journal of Technology Transfer je Springerov časopis s čimbenikom odjeka 4.037 i nalazi se unutar prvog kvartila (Q1) časopisa u bazi Web of Science u kategoriji Menadžment. Prema podacima baze Google Scholar Metrics rangiran je unutar top 10 časopisa u svijetu za područje Entrepreneurship & Innovation

 

Opširnije...

Održan virtualni sastanak projekta IDEA Inspiring Digital Entrepreneurship and Awareness in HE H

idea3U utorak 26. svibnja 2020. održan je drugi partnerski sastanak projekta IDEA (Inspiring Digital Entrepreneurship and Awareness in HE). Iako je prvotno planiran u Pescari, sastanak je uslijed pandemije Covid-19 održan u virtualnom okruženju. U dosadašnjim aktivnostima provedeno je mapiranje stanja i trendova digitalnog poduzetništva u zemljama iz kojih dolaze članovi projektnog konzorcija te na razini Europske unije. Rezultati, koji će u sljedećim mjesecima biti javno dostupni u studiji, ukazuju na jaz između sjevernih i baltičkih zemalja i jugoistočnog dijela EU te na nedostatak stručnjaka u digitalno intenzivnim djelatnostima. Hrvatska se prema indeksu kvalitete digitalnog poduzetničkog sustava nalazi na začelju Europske unije.

Opširnije...

Znanstveni rad Nebojše Stojčića i Tonćija Svilokosa u WoS/CC Q1 časopisu

credo-banner-hrIzv. prof. dr. sc. Nebojša Stojčić i izv. prof. dr. sc. Tonći Svilokos, znanstvenici Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, u suradnji sa dr. sc. Ivanom-Damirom Anićem sa Ekonomskog instituta Zagreb, objavili su znanstveno istraživanje „The entrepreneurial gains from market integration in the new EU member states“ u časopisu Small Business Economics. Časopis ima čimbenik odjeka (IF) 3.555 za 2018. godinu.

Rangiran je u prvom kvartilu (Q1) baze Web of Science Current Contents Connect. Prema podacima baze Google Scholar Metrics nalazi se na trećem mjestu svjetskih časopisa u području Entrepreneurship & Innovation.

Opširnije...

Novi projekt na Sveučilištu E+Slem Entrepreneurial Self-Leadership Education through Virtual Training

Novi projekt na Sveučilištu – E+Slem – Entrepreneurial Self-Leadership Education through Virtual TrainingPočetni (kick off) sastanak projekta E+Slem – Entrepreneurial Self-Leadership Education through virtual training održan je online 5. listopada 2020. Projekt E+Slem traje od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2023., a provodi se u okviru programa Erasmus+ KA203 – Strateška partnerstva u području visokog obrazovanja. Projekt E+Slem ima za cilj razviti poduzetničke vještine srednjoškolaca i sveučilišnih studenata kroz inovativne trening programe samo-vođenja, svjesnosti i socijalnih vještina. Navedene vještine omogućit će učenicima i studentima razvoj samoučinkovitosti, samosvijesti i samopouzdanja koji su ključni za realizaciju poduzetničkih namjera, aktivnosti i uspjeha.

Opširnije...

Znanstveni rad Nebojše Stojčića u vodećem svjetskom časopisu za područja strateškog menadžmenta i marketinga

credo-banner-hrZnanstveni rad „Intellectual agility and innovation in micro and small businesses: The mediating role of entrepreneurial leadership“ skupine autora među kojima je i izv.prof.dr.sc. Nebojša Stojčić, znanstvenik Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku objavljen je u časopisu Journal of Business Research. Časopis ima čimbenik odjeka (IF) 4.874 za 2018. godinu. Rangiran je u prvom kvartilu (Q1) baze Web of Science. Prema podacima baze Google Scholar Metrics nalazi se na prvom mjestu svjetskih časopisa u područjima „strateški menadžment“ i „marketing“ te na trećem mjestu sveobuhvatne ljestvice časopisa za područje „ekonomija, poslovna ekonomija i menadžment“. 

Opširnije...