Loading color scheme

BOOMER Novi projekt centra CREDO

BOOMER_LOGOCentar za istraživanje digitalne transformacije CREDO Sveučilišta u Dubrovniku u četvrtak 29. rujna 2022 obilježio je inicijalnim sastankom projektnog konzorcija u Briselu pokretanje novog projekta BOOMER- Booming digital literacy of elderly population. Pod vodstvom centra CREDO osam partnera iz pet zemalja (Hrvatska, Italija, Njemačka, Belgija i Španjolska) kroz 24 mjeseca razvijat će rješenja za unaprjeđenje digitalne pismenosti i poticanje uključenosti osoba treće dobi u digitalnom dobu. Radi se o jedinom Erasmus+ projektu financiranom od strane Agencije za mobilnost i programe Europske Unije u sklopu Ključne aktivnosti 220 – Suradnička partnerstva za područje obrazovanja odraslih.

 

Posljednjih je godina socijalna uključenost starijih osoba postala jedan od prioriteta kreatora politika Europske unije. Negativni demografski trendovi, uz sve veći prodor digitalnih tehnologija u gotovo svaki aspekt ljudskog života, istaknuli su stariju populaciju kao jednu od najranjivijih društvenih skupina, što je dodatno potencirano recentnom pandemijom. U uvjetima izolacije, tužna stvarnost generacijskog digitalnog jaza postala je jasno razotkrivena. To je tim više zabrinjavajuće jer je danas uporaba digitalnih tehnologija nužna čak i za svakodnevne aktivnosti poput internetske kupovine, bankarstva i pristupa informacijama. Niske razine digitalne pismenosti čine starije osobe ranjivijima od ostatka populacije na kibernetičke prijetnje u rasponu od lažnih vijesti do financijskih prijevara. U tom kontekstu, digitalna pismenost se više ne može smatrati prednošću, već nužnošću za stariju populaciju.

BOOMER je usmjeren na obrazovanje osoba starije životne dobi s niskom razinom digitalnih kompetencija za koje će proizvesti odabrane edukacijske materijale u svrhu umanjivanja rizika digitalne izolacije i osiguranja inkluzivnosti ove društvene skupine. Svi ishodi BOOMER-a bit će dostupni u obliku otvorene edukacijske platforme.

Uz naš centar CREDO, članovi konzorcija iz Republike Hrvatske su i Ekonomski Fakultet Zagreb, Matica Umirovljenika Hrvatske te Hrvatski Telekom. Pored koordiniranja cjelokupnog projekta, CREDO će biti odgovaran za razvoj obrazovnih sadržaja za ciljnu skupinu. Voditelj projekta je prof.dr.sc. Nebojša Stojčić, a projektni tim čine i izv.prof.dr.sc. Katija Vojvodić, izv.prof.dr.sc. Perica Vojinić, izv.prof.dr.sc. Marija Bečić te Ana Pušić, mag.oec. istraživačice centra CREDO.

Više informacija o BOOMER-u saznajte na stranicama:

credo@unidu.hr

https://credo.unidu.hr/index.php/en/

https://www.digital-boomer.eu/

Ili na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/UNIDUcro

https://www.instagram.com/sveucilisteudubrovniku/

https://www.linkedin.com/school/unidu-cro/